Actualiteiten

Actualiteit 2019

actualiteit 2016

Wateroverlast in de Slakmolen.

Op 25 juni werd ook de Slakmolen getroffen door een gigantische hoosbui. Deze richtte in de Westelijke Mijnstreek en de regio rond Maastricht veel overlast en zelfs veel schade aan. Als er in een héél korte tijd héél veel water valt en dit kan niet wegstromen, ontstaat ophoping. Dat gebeurde dus ook in de Slakmolen. Op enig moment stond het water in de molen 1,10 meter hoog. Met een dergelijke overstroming komt ook veel rommel naar binnen. Alles wat kon drijven in de molen heeft ook rond gedreven. Tafel, stoelen, een opbergkast etc. Gereedschap in gereedschapskisten, de kammen en tanden van het gangwerk, alles tot een hoogte van 1,10 m. werd voorzien van een fijne laag slib. Het heeft lang geduurd eer muren e.d. weer droog waren. We zijn heel wat dagen bezig geweest om alles schoon te maken zodat de molen weer veilig kon draaien. Door de grote druk van het water is ook de achterwand uit het bakhuis weggeslagen.
Op de foto’s kunt u zien tot welke hoogte het water kwam en wat moest gebeuren nadat het water was verdwenen.

p1040148

img_0894

Bruidspaar op bezoek in de Slakmolen

Op 10 september 2016 zijn Marjo Brinkman en Jan Verkoeijen uit Elsloo in het huwelijksbootje gestapt. De stralende bruid en bruidegom hebben hun feest gevierd in kasteel Elsloo. Voor hun bruidsreportage hebben zij gekozen voor de mooie locatie in en bij de Slakmolen. Van Marjo en Jan ontvingen we bericht dat ze een schitterende dag bruidspaarhebben gehad en stuurden enkele foto’s waarvan we er een hierbij op onze website plaatsen. Ook de molenaars vonden het leuk om een bijdrage te leveren aan deze voor hun zo bijzondere dag en wensen hun nog een lang en gelukkig leven toe.

actualiteit 2015

De Graanklander (Sitophilus granarius)

“schrikbeeld van de molenaar”

In de zomer van 2013 constateerden we dat er tussen de graankorrels een paar kleine torretjes kropen. De zak graan waarin deze beestjes rondkropen hadden we op de bovenverdieping in de voorraadsilo, veilig voor muizen en ratten, opgeborgen. Twee weken later zagen, we direct nadat het graan in het kaar was gelopen, vele tientallen exemplaren uit de korrels kruipen. Na tien minuten waren dit er meer dan een paar duizend die zich na enige tijd leken te hebben vermenigvuldigd tot vele duizenden. Het graan zag van boven zwart van de kevertjes. We hebben een paar exemplaren, die ongeveer 4 mm lang waren, met een loep bekeken en gedetermineerd. We bleken slachtoffers te zijn van de gevreesde Graanklander. Deze beruchte kever behoort tot de snuitkevers en is moeilijk te bestrijden. Diverse malen hebben we de maalkuip gedemonteerd en alle zichtbare graan- en meelresten met een stofzuiger verwijderd.Graanklander

Elk graanklander vrouwtje boort een gaatje in een graankorrel en legt daarin een eitje. Afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid ontwikkelt zich dit eitje in gemiddeld 2 maanden via larvestadium tot volwassen kever. Tijdens deze periode wordt de graankorrel van binnenuit opgevreten. Op het moment dat de kever uit de korrel kruipt, is deze ook al geslachtsrijp. Het vrouwtje legt gemiddeld tussen de 150 en 300 eieren. Onder ideale omstandigheden (hoge temperatuur en -luchtvochtigheid) produceert het graanklander vrouwtje 3 tot 4 generaties nakomelingen (tot 250.000 exemplaren).

Om zeker te zijn dat er geen levende exemplaren meer in de molen zijn, hebben we besloten om tot begin 2016 geen graan meer te malen. Wel zal de molen gewoon in bedrijf zijn en “draaien voor de prins”.